(obs! denna text bör läsas på långsam, uttråkad östgötska, gotländska eller skånska för bästa resultat).

Farsta centrum är en förort längst ut på gröna linjen i Stockholm. Det finns många likheter mellan den och andra förorter men också skillnader. Det allmänna ”lingot” (alltså stockholmska för hur man talar, förkortning för lingvistik) skiljer sig dock lite. Om vi säger att en fest hade legat i, låt säga, Högdalen hade man sagt: ”festen ligger i Högdalen” medan man om Farsta hade sagt ”festen ligger ute i Farsta”. Detta trots att Farsta inte ligger längre bort än Högdalen om man åker från stan.

Men Farsta centrum är faktiskt oväntat flådigt. Förutom att både McDonalds, en kinakrog och burger king finns så finns hela tre stycken sunk-burgar-grillar. En sunk-burgar-grill är en sån där grill man kan beställa en ”nitti grammare utan lök tack” och få en riktigt grådassig men välsmakande folkhemsburgare. Farsta har inte bara en sådan grill, utan tre.
Den allra fetaste och ståtligaste av grillarna står i mitten av torget. Den heter Torggrillen. Den har svarta skyltar som blänker i höstljuset. Den har även en skylt på sån där mjukglass med tre olika sorts såser som fanns på nittiotalet. Skylten är gulnad och det är hål i papperet och glassen finns inte längre att beställa. Men skylten är bevarad.

Sen finns även Farsta-grillen. Det kanske är orginalet. Den har fått en av fem stjärnor i recension på Google. Den ser tragisk ut. Men jag tror burgarna kan vara goda. De smakar nog av en svunnen tid. Men den ger en lite otrevlig känsla. Som att den var övergiven. Jag tror inte de grillar bröden.

Det finns även ett kulturhus där man kan se på teatrar eller läsa böcker i biblioteket. I biblioteket har de ett indiantält där barnen kan leka med en tiger. Det är en skylt på tältet där det står att det bodde nallar där förut men de har flyttat hem till skogen. Det är nog lögn.

Teatrarna består mest av en skäggig f.d. alkoholist utan strumpor som spelar gitarr. Han ser äldre ut än vad han är och heter Tony. I en av sångerna klär han sig också ut till indian, och i en till farao. Det riktar sig till barn. Barnen skrattar och tycker det är roligt när han tjuter. Efter teatern kan man låna en bok på biblioteket och äta hamburgare på någon av de tre sunkhaken. Det är gott.

Överlag får Farsta centrum 4 av 5 döskallar.