Som ny i Stockholm finns det många oklara regler du tvingas lära dig. Jag har därför ägnat min sommar, mitt år och all min tid till att granska dessa märkliga regler och beteenden. Stockholm är en konstig stad, ja, och för att förenkla just din vistelse här har jag nu skrivit denna guide. Varsågod.

Jag trodde att Spy bar, Solidaritet och Ambassadeur var the place to be. Jag kunde inte ha haft mer fel. När det kommer till en fredagsöl (eller mitt-i-veckan-öl) ska man tydligen hänga på de sunkigaste av de sunkiga barerna. ”Vem vill hänga på en sunkig krog?” tänker du kanske nu. I Stockholsmun är sunkig inte detsamma som ofräsch, äcklig eller stökig. Sunkig betyder kortfattat ”Vi har bra pris på alkohol och du behöver inte klä upp dig för att komma hit”. Jag har ännu inte lyckats lära mig namnen på dessa ställen, men de överlägset populäraste barerna tycks sluta med ändelsen -Ovas. Exempel: Dovas, Skovas, Chovas, Moder Dovas, Orre-Dovas.

Kollektivtrafiken är A och O för att förflytta sig i Stockholm. Detta görs bäst genom att köpa ett SL-kort alternativt planka (smita mellan spärrarna utan att ha betalat för sig). Pendeln (pendeltåg) är ett ineffektivt sätt att förflytta sig på. Tuben (tunnelbana) är ett effektivt sätt att förflytta sig på. Tunnelbanan verkar dock inte gå dygnet runt och för den som försöker ta sig hem sent på natten efter en lång utekväll är det viktigt att hålla sig vaken under hela resan. Att somna på tunnelbanan kan dels leda till att du hamnar i helt fel stadsdel men kan också sluta med att du blir buren av ordningsvakter till en fyllecell. Ordningsvakter är onda och föredrar att man inte sover på tuben. För den som har pengar och social kompetens finns även alternativet ”Uber”.

Du har säkert hört att kaffe i Stockholm är jättedyrt. Som ny här trodde jag att Stockholmare enbart hängde på hippa kaffeställen så som Starbucks och Espresso house. Tro det eller ej, men det går att få kaffe till ett okej pris även i denna stad. Stockholmarnas hemliga knep är att gå till Sleven (7eleven) och köpa sin latte to go innan de rusar till tuben.

Trodde du precis som jag att Stockholmare inte äter något annat än veganskt och glutenfritt? Så är det inte. När jag flyttade hit var jag övertygad om att Stockholmarnas kost bestod av chiabowls med diverse bär, bröd bakat på surdeg från någons gammelgammelgammelmormor och smothies gjorda på spenat. Tydligen äter Stockholmare helst vurre (varmkorv med bröd från valfri kiosk), Falafel (om den är Malmö- god) och pommes från det ställe en dricker öl på just då.

Gröna lund är kanske mest känt för dig som ett nöjesfält dit barn går för att åka karusell och skrika på sina föräldrar. MEN, ska du agera Stockholmare måste du ha klart för dig att även ungdomar och vuxna hänger här under ledigheten. De går dit för att lyssna på diverse konserter. Det är extra viktigt att smuggla in alkohol då priserna på Grönan (Gröna lund) är hutlösa. Bästa sättet att smuggla in alkohol är ännu okänt.

Vapiano är någon slags italiensk restaurang som har jättegod mat. Tyvärr ser Stockholmare denna plats som en restaurang bara turister och bondlurkar går till. Det är synd, Vapiano har nämligen världens godaste pasta, men vill man agera Stockholmare och passa in i denna stad bör man absolut inte gå dit. Nu kommer vi till den viktigaste av de viktigaste lärdomar från min vistelse här: Stockholmare är besatta av att sitta i grupper på olika platser. De har egentligen inget riktigt syfte med detta, de bara gör det ändå. För en icke-Stockholmare kan detta framstå som idioti, men det är en av huvudnycklarna för att passa in. Kanske har du hört talas om parkhäng? Det är så man spenderar somrarna i den här stan. Vitan (Vitabergsparken) och Skinnis (Skinnarviksparken) är helt klart dominerande när det kommer till att samla fulla ungdomar i grupp för att sitta i gräset prata om ingenting. Kom bara ihåg att ta med alkohol, plastglas och några extra cigarettpaket. Det var allt för Stockholmsguiden den här gången. Jag hoppas att staden och folket är lite mer begripligt nu. Om inte: Var inte rädd. Stockholmarna är lika förbryllade över dig som du är över dem. Det tar tid att studera denna märkliga art och alltid finns det något nytt att lära.